خواص کره

خواص کره

مصرف کره چاق کننده نیست

یکی از مواد غذایی که بسیاری از افراد به ویژه ایرانی ها از آن استفاده می کنند کره است. در کل کره را می توان به دو گروه گیاهی و لبنی تقسیم کرد. از نظر متخصصان تغذیه کره برای سلامت قلب مضر به حساب نمی آید.کره

کره

در سال های اخیر نسل جدید و به اصطلاح رژیمی این فرآورده با نام کره گیاهی یا مارگارین پا به بازار عرضه گذاشته است.این محصول در ابتدا طرفداران زیادی به خود جلب کرد، ولی با گذشت اندک زمانی به توصیه همان متخصصانی که مصرف زیاد کره لبنی را منع کرده بودند، مصرف زیاد این محصول نیز محدود شد.

ترکیب کره با مربا، عسل و برای بعضی سلیقه ها با پنیر ، خیلی از افراد را برای گذاشتن این ماده غذایی سر میز صبحانه وسوسه می کند اما بد نیست بدانید انتخاب کره مناسب کار ساده ای نیست و حساسیت های خاص خود را دارد. 

کره جزو آن دسته از خوراکی هاست که برای انتخاب آن، باید مضرات و فواید آن را در دو کفه ترازو بگذارید و بسنجید تا تصمیم بگیرید که بالاخره خوردن این ماده لذیذ برای شما مفیداست یا مضر؟ اصلا می دانید چند نوع کره وجود دارد و کدام نوع آن فواید بیشتری دارد؟

در چند دهه گذشته کره به ناحق به علت بیماری های قلبی و عروقی سرزنش شده است چرا که درصدی از چربی های اشباع شده در خود دارد. با این حال به مرور زمان نظر افکار عمومی در خصوص خواص و فواید کره تغییر کرد.

 

ارزش غذایی کره

همانطور که می دانید این ماده غذایی عمدتا از چربی تشکیل شده است. در نتیجه کالری زیادی هم دارد. یک قاشق غذاخوری کره شامل 101 کالری است. در ادامه مقادیر مواد غذایی کره را با هم می خوانیم:

کالری – 717

آب – 16درصد

پروتئین – 0.9 گرم

کربوهیدرات – 0.1 گرم

شکر – 0.1 گرم

فیبر – 0 گرم

چربی – 81.1 گرم

اشباع 51.37 گرم

اشباع نشده – 21.02 گرم

امگا3 – 0.32 گرم

امگا6 – 2.17 گرم

چربی ترانس – 3.28 گرم

کره شامل 80 درصد چربی است و بقیه ی آن از آب تشکیل شده است. درواقع در ساخت کره بخش چربی شیر از پروتئین ها و کربوهیدرات ها جدا می شود. کره یکی از پیچیده ترین چربی های رژیم غذایی است. این ماده غذایی شامل 400 اسید چرب متفاوت است. حدود 70 درصد از این اسید ها شامل اسید های اشباع و 25 درصد آن اسیدهای غیراشباع است. چربی های اشباع نشده در یک مقدار حداقل وجود دارند و حدود 2.3 درصد از محتوی کل چربی کره را تشکیل می دهند. انواع دیگری از چربی های موجود در این ماده غذایی شامل کلسترول و فسفولیپیدها است.

حدود 11 درصد از اسیدهای چرب موجود در این ماده غذایی دارای زنجیره ی کوتاه هستند که رایج ترین آن ها اسید بوتریک است. اسید بوتریک جزأ منحصر به فرد چربی شیر بوده و در شیر حیوانات نشخوار کننده مانند گاو و بز و گوسفند دیده می شود. بوتیرات یک شکل اسید بوتریک است که به منظور کاهش التهاب در دستگاه گوارش و به عنوان درمان بیماری کرون استفاده می شود.

چربی ترانس کره

برخلاف چربی های ترانس در غذاهای فراوری شده، چربی ترانس محصولات لبنی سالم به شمار می آید. این ماده غذایی غنی ترین منبع چربی های ترانس لبنی است. چربی های ترانس در محصولات لبنی معمولا اسید واکسینیک و اسید لینولئیک مزدوج یا همان CLA است. CLA یک نوعی از چربی با خواص درمانی مختلف است که حتی طبق مطالعات اخیر می تواند در مقابل بسیاری از سرطان های خاص موثر باشد. به علاوه این ماده می تواند در از دست دادن وزن و حتی به عنوان یک مکمل کاهنده وزن کمک کننده است. با این حال نگرانی هایی وجود دارد که دوز های بالای این ماده در بدن بتواند اثرات سوئی در سلامتی بدن داشته باشد. در انتها کره عمدتا از چربی تشکیل شده است. انواع چربی در کره اشباع شده ، اشباع نشده و چربی های ترانس است.

ویتامین ها و مواد معدنی موجود در کره

این ماده غذایی یک منبع غنی از ویتامین هاست. شرح زیر در خصوص ویتامین ها و مواد معدنی موجود در کره می باشد:

ویتامین A :یک ویتامین فراوان در کره بوده به طوری که در یک قاشق غذاخوری آن یا 14 گرم آن می توانید 11 درصد از میزان ویتامین A نیاز روزانه ی خود را دریافت کنید.

ویتامین D :کره منبع مناسبی از این ویتامین خورشیدی است.

ویتامین E :آنتی اکسیدانی بسیار قوی است که اغلب در غذاهای چرب یافت می شود.

ویتامین B12:این ویتامین که کوبالامین هم نامیده می شود، درمواد غذایی با منشا حیوانی مانند تخم مرغ و گوشت و محصولات لبنی یافت می شود.

ویتامین K2:کره حاوی شکلی از این ویتامین به نام menaquinone است که که می تواند در برابر بیماری های قلبی و پوکی استخوانموثر باشد.

جمع بندی: کره سرشار از ویتامنی های مختلف است. این ویتامین ها عبارتند از :A، D، E، B12، و K2